Hükümetin enerjide dışa bağımsızlık arayışı, İtalya'nın 30 yıl sonra nükleer enerjiye dönme konusunda önemli bir adım atmasını beraberinde getirdi. 2022 Ekim'den bu yana gündeme ara ara getirilen nükleer enerji konusu, giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin kabul ettiği yasa tasarısı ile geri dönmeyi hedefliyor.
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, yürütülen basın toplantısında yeni yasa tasarısının detaylarını aktardı. Fratin, bu tasarının ayrışmasını önceki nükleer deneyimlerden farklı olarak son nesil füzyon teknolojilerine tamamen farklı diye nitelendirdi ve büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrıldıklarını belirtti. Yasa tasarısının parlamentonun onayını takip eden 12 ay içerisinde düzenleyici işlemlerle hayat bulacağı öngörülüyor.
Yasa şartnamesinin yanı sıra kabine toplantısında enerji maliyetlerinin artışı karşısında ailelere ve işletmelere 3 milyar euroluk finansal bir destek paketi kabul edildi. Bu paketin 1.6 milyar euroluk bir kısmının aileler, 1.4 milyar euroluk bölümünün ise işletmeler için olduğu belirtildi.
İtalya, büyük Avrupa ekonomileri arasında nükleer enerji üretimi yapmayan birkaç ülkeden biriydi. 1987'deki Çernobil faciasının ardından 1990 yılında nükleer santralleri kapatma kararı alan İtalya, 2011 yılında yine halkın oylaması ile nükleer enerji yasağını sürdürme kararı almıştı.
Bununla birlikte, enerji güvenliği ve stratejik bağımsızlık adına yenilikçi son nesil füzyon teknolojilerine yönelik yeni bir yaklaşım benimseyen hükûmet, 2022'den bu yana bunun değiştirilmesi için sürekli adımlar attı ve sonunda nükleer enerjiye yeniden dönüş konusunda ilk somut eylemde bulunuldu.